Löner för restaurangbranschen

Här presenterar vi löner och statistik för kockar, servitriser, souschefs, köksmästare, diskare, restaurangchefer i Sverige

Ett inlägg från Cheffle

När du söker jobb är lönen såklart en viktig parameter. Likaså när du ska få en befordran eller helt enkelt vill få en löneförhöjning. Men att veta vad man ska begära för lön kan vara svårt. Ett sätt är att  prata med kollegor vad dom tjänar, men det kan vara känsligt och arbetsgivare vill ofta ha rena fakta snarare än ”min gamla polare tjänar ju si och så”. Då kan det vara bra att kunna hänvisa till, eller åtminstone hålla koll på generell statistik gällande din roll. 

Arbetsgivare vill ofta ha rena fakta gällande löner snarare än ”min gamla polare tjänar ju si och så”

För att göra det enklare för dig har vi på hotellochrestaurangjobb.se tagit fram officiell statistik från Statistiska Centralbyrån som varje år presenterar löner för olika branscher och yrken. I illustrationerna nedan kan du hitta din roll och lönestatistik för den rollen. 

Vi har listat löner för följande yrken:

  • Kock & Kallskänka
  • Souschef & köksmästare
  • Servitris/servitör och hovmästare
  • Restaurangbiträde/diskare

Svep mellan bilderna nedan för attt hitta det du är mest intresserad av!

Lönestatistik för kockar-2
40018575_1948088892162560_2290007632297066496_n
Löner för servitör och hovmästare 2018
39936543_855691588154028_7395003041608368128_n


Visa lediga tjänster inom hotell och restaurang

Löner för kockar och kallskänkor

Vi ser i statistiken från Statistiska centralbyrån ovan att manliga kockar tjänar 900kr mer än kvinnor i genomsnitt per månad. Deppig läsning då lika arbete självklart ska ge lika betalt. Det går säkert att hitta flera förklaringar till detta, men statistiken talar sitt tydliga språk: Kvinnor tjänar mindre än män som kock. Lönen stiger generellt med åldern och kockar tjänar i genomsnitt mest mellan 55-64 år då genomsnittslönen för en kock ligger på 26 900 kr per månad.

Lönestatistik för souschefs och köksmästare

Här saknas till och med uppgift för vad kvinnor tjänar, vilket kan bero på att få kvinnor har dessa roller i branschen och det då inte finns tillräckligt underlag för att presentera lönedata. Klart är att souschefs och köksmästare i genomsnitt tjänar mer än kockar, med en genomsnittslön på 31 300 per månad. Ju äldre du är tjänar du betydligt mer som souschef/köksmästare, vilket kan bero på längre erfarenhet. 

Inom offentlig sektor saknas uppgift kring lön för souschefs/köksmästare. 

Löner för servitör, servitris och hovmästare

Även för hovmästare och servitörer ser vi att män tjänar mer än kvinnor. Här är gapet ännu större än för kockar & kallskänkor, där män tjänar 1400 kr mer per månad i snitt. Genomsnittslönen för hovmästare och servitörer ligger på 25 300 per månad. Det är möjligt att hovmästare tjänar något mer än servitörer, men den detaljnivån förtäljer inte datan från SCB. Det saknas uppgifter för vad man tjänar inom offentlig sektor, och har säkert att göra med att det finns få sådana jobb.

Vad tjänar restaurangbiträde och diskare? 

Den här gruppen tjänar minst av dom vi tittat på. Genomsnittslönen för restaurangbiträden (som också innefattar diskare) ligger på 23 200 kr per månad 2018 enligt Statistiska Centralbyrån. Din lön ökar ju äldre du blir enligt statistiken, vilken kan bero på att många har dessa yrken som ingångsjobb i branschen. 

Gilla oss på Facebook för mer tips, nyheter och jobbtips inom branschen!


Facebook

Vill ni eller någon du känner ha hjälp att hitta personal inom hotell och restaurang? Behöver ni nå fler och rätt folk samtidigt som ni har en mer strukturerad rekryteringsprocess? Då är Cheffle svaret för er. 100-tals arbetsgivare över hela landet använder Cheffles smarta jobbannonser och verktyg för sin rekrytering. Gör det du också!


Läs mer om Cheffle här!


Visa jobb inom hotell och restaurang!